zaterdag 11 februari 2012

Dillard & Clark | The Fantastic Expedition Of Dillard & Clark

Na Gene Clarks eerste album wil zijn solocarrière maar niet van de grond komen. Een korte terugkeer naar The Byrds, een onzekere verbintenis met zijn band The Gene Clark-Laramy Smith Group en angst om op te treden dragen bij aan het beeld van Clark de getroebleerde geest, de getormenteerde troubadour – overigens wel in het bezit van een royaal contract met A&M. Maar als Gene Clark in het voorjaar van 1968 hechte vriendschap sluit met Douglas Dillard, banjospeler-extraordinaire in The Dillards, komt hij helemaal los. Clark en Dillard komen beiden uit Missouri en blijken gelijkgestemde geesten met een drankprobleem. Overdag cruisen Clark en Dillard op hun Triumph-motorfietsen of in de Ferrari van Gene Clark door Hollywood, ’s avonds drinken ze wodka, roken marihuana en maken ze muziek in Dillards huis in Beechwood Canyon. In dat huis logeert ook Bernie Leadon, werkeloos na het uiteenvallen van Hearts And Flowers. Met z’n drieën spelen ze akoestische bluegrass; met twee banjo’s een akoestische gitaar en harmoniërende zang. Bluegrass en traditionele country: het is een muzikale revolutie in het Los Angeles van 1968 – het is de geboorte van de countryrock. En Gene Clark en Doug Dillard staan aan de wieg ervan.
In een relaxte sfeer – zingend en spelend, blowend en drinkend – ontstaan de geraamtes van liedjes die door Clarks poëtische vernuft worden getransformeerd tot magistrale folksongs. Om de band te completeren wordt David Jackson – net als Leadon afkomstig uit Hearts And Flowers – de (staande) bassist. Op 13 juni 1968 begint dit kwartet in de Annex Studios in Hollywood aan de opnamen van het debuutalbum voor A&M. Achter de knoppen zit A&M-stafproducer Larry Marks, Chris Hillman speelt mandoline, Don Beck mandoline en dobro, en Andy Belling klavecimbel. Die eerste sessie, met The Dillard & Clark Expedition in de beste bluegrass-traditie verzameld rondom een microfoon, levert ‘In The Plan’ en het schitterend melancholieke ‘With Care From Someone’ op. Een week later wordt de countryrock-icoon ‘Train Leaves Here This Mornin’’ op band vereeuwigd. In augustus en september vinden de vervolgopnamen plaats, nadat Dillard en Clark een reis hebben gemaakt naar hun geboortestaat Missouri. Foto’s van deze trip sieren voor- en achterkant van de debuutplaat. Het tripje levert ook ‘Something’s Wrong’ op, een zoete herinnering aan Clarks zorgeloze jeugd in Missouri. Eind september zijn er acht volledig akoestische liedjes opgenomen; alle een weergaloze combinatie van Dillards en Leadons fenomenale banjospel en de mystieke, buitenaardse schoonheid van Clarks stem en composities. Maar de opnamen voor de debuutplaat zijn pas af als The Dillard & Clark Expedition met drummer Joe Larson en organist Jim Horn het enige elektrische nummer opnemen: het traag psychedelische ‘Out On The Side’.
In november 1968 verschijnt The Fantastic Expedition Of Dillard & Clark, gevolgd door een volslagen mislukt optreden in The Troubadour. Gene Clarks plankenkoorts en overmatig drankgebruik torpedeert Dillard & Clarks live-ambities volledig, hetgeen nog eens versterkt wordt door Clarks vliegangst. En dus breekt Dillard & Clark niet door, ondanks dat zij met The Fantastic Expedition Of Dillard & Clark een meesterwerk in het prille countryrockgenre hebben afgeleverd. Een genre dat gedefinieerd wordt door The Byrds’ Sweetheart Of The Rodeo, The Flying Burrito Brothers’ The Gilded Palace Of Sin en Dillard & Clarks The Fantastic Expedition Of Dillard & Clark.
Out On The Side / She Darked The Sun / Don’t Come Rollin’ / Train Leaves Here This Mornin’ / With Care From Someone / The Radio Song / Get It On Brother / In The Plan / Something’s Wrong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten