zaterdag 4 februari 2012

Gazpacho | Night

Vernoemd naar een klassiek nummer van Marillion, geïnsprieerd door Radioheads O.K. Computer en het muzikaal minimalisme van Talk Talk, Gazpacho is een smeltkroes van invloeden. Gazpacho is pure neo-prog; een eclectisch samenstel van progressive, symfo en artrock. De jeugdvrienden Jon-Arne Vilbo (gitaar) , Thomas Anderson (toetsen en programming) en zanger Jan Henrik Ohme richten in 1996 in Oslo Gazpacho op. Het drietal wordt aangevuld met bassist Kristian Olav Torp, drummer Robert R. Johansen en violist en programmeur Mikael Kromer. Er is echter niet zomaar een label dat Gazpacho een contract aanbiedt, ondanks de duizenden fans. Het Britse Marillion echter, onderkent de kwaliteiten van Gazpacho en kiest de band meermalen als voorprogramma.
Ondertussen brengt Gazpacho in eigen beheer cd's uit die de ster van Gazpacho in eigen land doen rijzen. Maar volgroeid is de band pas in 2007 bij het vierde album, het fenomenale Night. Bij Gazpacho geen individuele krachtpatserij – eigen aan progressive rock – maar een sterk collectief dat een atmosferische sound neerzet met veel licht en ruimte. Night biedt dan ook een unieke hybride van wat gezien wordt als neo-progressive,en moderne indierock: traditionele songstructuren, akoestische en elektrische gitaren, tegenover subtiele samples en een pulserende beat.
Night omvat vijf tracks die naadloos in elkaar overlopen en tezamen een meesterstuk vormen. Opener 'Dream Of Stone' begint intiem en bescheiden, maar groeit in 17 minuten uit tot een bezwerende, epische rocksong met zwevend gitaarwerk, massieve mellotron en een schitterend intermezzo van Kromers droevige viool. De overige vier machtige stukken, met veel piano en pijnlijk prachtige zang van Ohme, lopen naadloos in elkaar over en maken van Night een integraal, sterk samenhangend progmeesterstuk, dat in 'Chequered Light Buildings' en 'Valerie's Friend' adembenemende hoogtepunten kent. Meeslepend is de vloeiende gitaarsolo in 'Upside Down' en dreigend de gitaar in afsluiter 'Massive Illusion', dat magnifiek naar een einde gebracht wordt door een kommervol klinkende viool. Night is een magistraal album dat Gazpacho definitief op de kaart zet van de hedendaagse progressive rock.
Dream Of Stone / Chequered Light Buildings / Upside Down / Valerie's Friend / Massive Illusion

Geen opmerkingen:

Een reactie posten