zaterdag 30 juni 2012

The Redwalls | Universal Blues

Universal Blues is een tamelijk overrompelend debuut van vier jonge adolescenten die erin slagen het rock-‘n-roll-wiel opnieuw uit te vinden. The Redwalls, uit Deerfield, Illinois, zijn overigens ook alweer relatief snel opgebrand, want na het debuut in 2003 voor indielabel Undertow is het na twee teleurstellende albums over en uit voor het talentvolle kwartet.
Het is vaker vertoond, maar hier zijn vier knapen – bas, drums, gitaar, vocalen, vocalen en vocalen – die zonder steun van het grote geld een dampende en kokende schijf op de wereld loslaten. The Redwalls hebben hun oren goed te luisteren gelegd bij de garagerock van The Standells en The Electric Prunes, maar hebben ook een fikse dosis blanke rhythm and blues – denk aan Dr. Feelgood en The Red Devils – in hun ultra-pittige cocktail gestopt. The Redwalls zijn primitief – met veel treble en reverb – en tegelijk helemaal retro-chique. En als het kwartet ook nog eens meermalen klinkt als The Beatles die à la White Album terugkeren naar hun rock-‘n-roll-roots en en passant Rubber Soul nog eens dunnetjes overdoen, is het helemaal áf. Universal Blues kent hoogtepunten in de Beatles-jengel van 'Colorful Revolution', 'de soulslijper 'How The Story Goes' en de werkelijk messcherpe cover van ZZ Tops ‘Balinese’. Psych-bluesrocker ‘What A Shame’ – verrijkt met jengelend orgeltje – is de absolute kraker, compleet met adembenemende gitaarbreak. Dit jonge en tomeloze kwartet levert kortom met Universal Blues een weergaloos debuut af.
Na Universal Blues gaan de deuren wijd open voor The Redwalls: een contract bij major Capitol, twee keer Lollapalooza, optredens bij David Letterman en Jay Leno en de goedkeuring van Liam Gallagher. Dit genereert succes, maar de bijproducten hiervan zijn twee matige, onbezielde langspelers. Eind 2008 is de koek dan ook op. Wat overblijft is Universal Blues: een ultieme en geslaagde poging 40 jaar rock-‘n-roll te vangen in een krappe 40 minuten.

Colorful Revolution / You’ll Never Know / It’s Alright / Speed Racer / How The Story Goes / It’s Love You’re On / What A Shame / Home / Balinese / I Just Want To Be The One / Universal Blues

Geen opmerkingen:

Een reactie posten