woensdag 19 september 2012

Ryan Bingham | Mescalito


In 2006 debuteert Ryan Bingham met Dead Horses op het kleine Texaanse Lone Star Music-label. Bingham, geboren in Hobbs, New Mexico, laat daarop zijn niet misselijke talenten horen, reden waarom het grote Lost Highway deze singer-songwriter vol in de armen heeft gesloten. Met het major-debuut Mescalito wordt in 2007 de guy met de good looks uit New Mexico opgestuwd in de vaart der volkeren. Met een dikke portemonnee en een nieuwe begeleidingsband – de Dead Horses – heeft Bingham met producer, gitarist en ex-Black Crowe Marc Ford nagenoeg alle nummers van het debuut opnieuw opgenomen. Het resultaat is tamelijk verbluffend, want Mescalito is zonder meer een prachtige, sfeervolle countryrockplaat, die aansluit op de beste Texas-traditie van eenzame, stuurse troubadours die metaforisch rondzwerven over de high plains.
De melancholieke kant van Bingham komt tot uitdrukking in de border-song 'Boracho Station' en in doorleefde ballads als 'Don't Wait For Me', het fantastische 'Long Way From Georgia' en het door een zwalkende fiddle begeleide 'Ever Wonder Why'. Daarnaast stompt en rockt Bingham in bijzonder opwindende rootsrocksongs als het met gierende slide opgetuigde 'Sunshine' en het southern rock-achtige 'Hard Times' – en imponeert hij met de trage broei van het meeslepende 'For What It's Worth'. De ronduit zwaar getalenteerde Bingham heeft bovendien een grofbesnaarde, schuurpapieren stem die perfect past bij de organische, broeierige productie en het rauwe country-idioom, wat Mescalito tot een van dé singer-songwriters-cd’s van 2007 maakt, en in feite de ideale soundtrack is voor de speelfilm No Country For Old Men.
Opvolger Roadhouse Sun stelt teleur, maar een collaboratie met de onvolprezen T Bone Burnett levert Bingham in 2010 een Oscar op voor 'The Weary Kind', de themasong van de speelfilm Crazy Heart. Met het succesvolle Junky Star is Ryan Bingham weer op het juiste spoor.

Southside Of Heaven / The Other Side / Bread And Water / Don't Wait For Me / Boracho Station / Sunshine / Ghost Of Travelin' Jones / Hard Times / Dollar A Day / Take It Easy Mama / Long Way From Georgia / Even Wonder Why / Sunrise / For What It's Worth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten