donderdag 21 maart 2013

Thomas Dybdahl | ...That Great October Sound


Thomas Dybdahl, geboren in 1979, is in Noorwegen een populaire artiest. Als de gitarist van Quadraphonics in 2000 solo gaat en een eerste single uitbrengt, levert dat nog niets op, de daarop volgende EP ‘John Wayne’ evenmin. Maar als …That Great October Sound op 3 oktober 2002 uitkomt, is de cd in een dag uitverkocht en bereikt Dybdahls debuut zelfs de platina status. Noorwegen is veroverd; nu de rest van de wereld nog. Bijna twee jaar later, in juni 2004, brengt het alerte Glitterhouse Records …That Great October Sound in Europa uit, zodat ook buiten Noorwegen vastgesteld kan worden dat het hier een onwaarschijnlijk getalenteerde singer-songwriter betreft. Dybdahl heeft zich kleine deeltjes toegeëigend van groten der aarde als Tim Buckley, John Martyn, Nick Drake en ook Elliott Smith, en heeft deze deeltjes samengesmeed tot een postmodernistisch meesterwerk. Dybdahls muziek is rijk geschakeerd, opwindend en groovy. 
In een extreem soepele stijl en met een magnifiek stemgeluid bezingt Dydbdahl de pieken en dalen van het leven; van de ziekte in zijn lijf in ‘From Grace’; over het alledaagse liefdesverdriet in ‘Love’s Lost’; en over het universele heimweegevoel naar Noorwegen in ‘Life Here Is Gold’. De poëtische songs, waarin Thomas Dybdahl werkelijk genres overstijgt en grenzen tussen muziekstijlen slecht, kennen universele thema’s zoals de onveranderlijkheid van het leven in ‘Tomorrow Stays The Same’ en de naschok van 11 september in ‘All’s Not Lost’. Daarbij geeft deze allround troubadour blijk van een ongekende muzikaliteit – Dybdahl speelt zelf gitaar, bas, drums en orgel – waarin altijd een rol is weggelegd voor aanrollende muziekgolven, in het bijzonder de kwelende pedal steel en de gloedvolle orgelklanken, en wanneer deze afnemen is dat met een organisch minimalisme. Thomas Dybdahl overtuigt bovendien ten volle in het epische en symfonische – vanwege duur en sfeerwisselingen – ‘John Wayne’. Met de volgende cd’s – die steeds met vertraging in de rest van Europa worden uitgebracht – bewijst Thomas Dybdahl dat zijn magistrale debuut geen toevalstreffer is. Het duurt wel even voordat de Nederlandse muziekpers dat in de gaten heeft: met Dybdahls vierde, Science, krijgt hij de aandacht die hij verdient. Al is dat wel vijf jaar ná het meesterwerk …That Great October Sound.

From Grace / All’s Not Lost / That Great October Sound / Life Here Is Gold / Tomorrow Stays The Same / Postulate / Adelaide / John Wayne / Love’s Lost / Dreamweaver / Outro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten