dinsdag 7 mei 2013

The Pretty Things | Parachute


Al in 1964 doen The Pretty Things van zich spreken met de rauwste rhythm & blues denkbaar. Wilder dan The Rolling Stones en makers van revolutionaire protopunksingles zijn The Pretty Things al snel levende legendes, wat in 1968 nog eens bevestigd wordt met de eerste rockopera ooit, S.F. Sorrow. Maar in 1970 zijn de jaren zestig hippie-idealen voorbij en is alleen zanger Phil May nog over van de oorspronkelijke Pretty Things-bezetting. Met Phil May en bassist en componist Wally Waller, drummer Skip Allen, toetsenist John Povey en gitarist Victor Unitt blijven The Pretty Things, aangejaagd door acid en gehuld in dichte marihuana-dampen, vitaal en gevaarlijk. Het componistenduo May/Waller blijkt een vruchtbaar samenwerkingsverband, want met kant en klare demo's gaan The Pretty Things met Pink Floyd-producer Norman 'Hurricane' Smith de Abbey Road-studio's in om hun vijfde album op te nemen, Parachute.
Opvallend aan de fascinerende sound van de nieuwe Pretty Things is dat het muzikale vertrekpunt het witte album van The Beatles lijkt te zijn. Schitterende, warmbloedige rocksongs worden opgetuigd met rollende orgels, rinkelende akoestische gitaren, door een Leslie-box gestuurde elektrische gitaren en overweldigende mellotrons – en dat alles nog eens voorzien van pastorale harmoniezang. Parachute is een melodieus meesterwerk. Voortreffelijk en meeslepend zijn de naar Westcoast-countryrock neigende songs als 'In The Square' en het afsluitende titelnummer 'Parachute' – met geweldige zangharmonieën – en fantastische, kristalheldere rocksongs als ''Cries From The Midnight Circus', 'Sickle Clowns' en het fenomenale 'Grass'. Ze bevatten bovendien prachtig lyrische gitaarsolo's.
De dertien nummers van Parachute vormen tezamen een werkelijk meesterwerk dat helaas overschaduwd wordt door de mythische reputatie die The Pretty Things aan de jaren zestig overhouden. Erkenning komt er wel vanuit de Verenigde Staten: Rolling Stone verkiest Parachute in 1970 als album van het jaar. Een terechte waardering voor deze werkelijk magistrale plaat.

Scene One / The Good Mr. Square / She Was Tall, She Was High / In The Square / The Letter / Rain / Miss Fay Regrets / Cries From The Midnight Circus / Grass / Sickle Clowns / She's A Lover / What's The Use / Parachute


Geen opmerkingen:

Een reactie posten