vrijdag 5 juli 2013

Carole King | Tapestry

Vele, vele artiesten hebben succes en scoren hits met composities van Carole King: The Shirelles, Aretha Franklin, The Monkees, The Byrds en James Taylor. Taylor heeft zelfs in 1971 zijn grootste hit met Kings 'You've Got A Friend' net nadat zij haar versie heeft opgenomen op dat baanbrekende singer-songwritersalbum: Tapestry. Meer dan tien jaren daarvoor is de teenager Carole Klein al een professionele songschrijver, die samen met Gerry Goffin, met wie ze in 1960 trouwt, in het fameuze Brill Building tijdens kantooruren haar liedjes in elkaar knutselt. In 1961 hebben ze hun eerste hit met The Shirelles met 'Will You Love Me Tomorrow?', een serie die culmineert in de top 10-hit van Aretha Franklin in 1967: '(You Make Me Feel) A Natural Woman'. Inmiddels is Carole gescheiden van Goffin en hertrouwd met bassist Charles Larkey, met wie ze naar Los Angeles verhuist. Onder de hoede van de befaamde producer Lou Adler wordt gepoogd King met haar band The City – Larkey op bas en de geweldige Danny Kortchmar op gitaar – in de markt te zetten. Ondanks de prachtplaat Now That's Everything Been Said is The City een commerciĆ«le mislukking. 
Aangespoord door vriend en collega singer-singwriter James Taylor probeert King het als solo-artieste. In haar knusse huis in Laurel Canyon, Hollywood – het muzikale walhalla – werkt King aan de piano aan solomateriaal en schrijft nu ook haar eigen teksten die vooral naar binnen gericht zijn en handelen over relaties, liefde en seks. Haar eerste solo-album mislukt faliekant, maar King zet door – en zal triomferen. Voor de opnamen van Kings tweede plaat verankert producer Lou Adler King stevig aan haar piano en plaatst zang en piano op de voorgrond; erachter het ingehouden en subtiele spel van Kortchmar (gitaar), Larkey (bassist), de drummers Russ Kunkel en Joel O'Brien en op akoestische gitaar James Taylor. Tapestry, dat binnen een maand na de opnamen op 30 januari '71 in de winkels ligt, is de muzikale weerslag van de condition humaine; een horoscoop van de menselijke ziel. De schitterende liedjes in een perfecte pop- en soulsetting zijn sterkt verinnerlijkt, maar tonen ook een kwetsbare jonge vrouw met sterke familiewaarden. De eerste single, het groovy maar droevige 'It's Too Late', schiet naar de eerste plaats op de Amerikaanse hitlijsten, maar komt in Nederland in juli '71 niet verder dan de tipparade. 'You've Got A Friend' is in de zomer van '71 opnieuw een Amerikaanse nummer 1-hit, maar wel in de versie van James Taylor. In Carole Kings betoverende poĆ«ziealbum hebben ook de eerdere grote hits 'Will You Love Me Tomorrow?' en '(You Make Me Feel Like) A Natural Woman' een plaatsje gekregen, de laatste evenals het bonkende, jubelende 'I Feel The Earth Move' een metafoor voor het vrouwelijke orgasme. Schitterende weemoedig-sentimentele ballads als 'So Far Away', 'Home Again' en titelnummer 'Tapestry' weven met de overige klassieke popliedjes een kleurrijk, magisch wandkleed. 
Tapestry maakt van Carole King een levende legende; de ultieme vrouwelijke singer-songwriter. Het album zelf is die overweldigende klassieker, ongevoelig voor de tand des tijds, wat wel moge blijken uit het feit dat Tapestry inmiddels de harten van ruim 25 miljoen kopers heeft verwarmd.

I Feel The Earth Move / So Far Away / It's Too Late / Home Again / Beautiful / Way Over Yonder / You've Got A Friend / Where You Lead / Will You Love Me Tomorrow? / Smackwater Jack / Tapestry / (You Make Me Feel Like) A Natural Woman



Geen opmerkingen:

Een reactie posten