dinsdag 11 maart 2014

Peter Frampton | Frampton Comes Alive!

Hoewel al op 17-jarige leeftijd in Engeland uitgeroepen tot the face of '68, is het acht jaren later als Peter Frampton de status van 's werelds grootste superster bereikt. Acht jaren van succes afgewisseld met mindere perioden; jong talent in The Herd, begenadigd gitarist in Humble Pie en een solocarrière die aanvankelijk nauwelijks van de grond komt maar uiteindelijk wel uitmondt in dat gigantische succes: Frampton Comes Alive!
Heel langzaam begint Frampton begin jaren zeventig voet aan de grond te krijgen in Amerika, vooral omdat zijn meedogenloze manager Dee Anthony de zanger/gitarist uit Bromley, een buitenwijk van Londen, in de etalage zet als the all-american boy. De sterke plaat Frampton is in 1975 een aardig opstapje naar een doorbraak; een doorbraak die uiteindelijk een aardverschuiving teweeg zal brengen. Frampton heeft inmiddels een strakke liveband met op gitaar en elektrische piano Bob Mayo, op bas Stanley Sheldon en op drums John Siomos. Met deze band toert hij in 1975 van de Amerikaanse westkust tot de oostkust. Van de optredens in San Francisco, San Rafael, Long Island en Plattsburgh, New York worden opnamen gemaakt met Wally Heiders mobiele opnamestudio. De toernee is uiterst succesvol, en zo ook – in overtreffende trap – het dubbele live-album Frampton Comes Alive! dat in januari 1976 op de markt komt.
De veertien songs zijn een fantastische staalkaart van Peter Framptons oeuvre, waarin tevens opgenomen de Humble Pie-rocker 'Shine On', een heavy, loeiende cover van 'Jumping Jack Flash' en 'Doobie Wah', Frampo's initiële poging in Amerika door te breken met een pastiche van The Doobie Brothers' 'Listen To The Music'. Weergaloos zijn daarenboven 'Something's Happening' en 'I Wanna Go To The Sun', die gekenmerkt worden door een scherpe dynamiek, een uitzonderlijk melodisch karakter en Framptons vloeiende, soepele gitaarsolo's. Intiem en romantisch zijn de akoestische liedjes 'Winds Of Change', 'All I Want To Be (Is By Your Side)' en het betoverende 'Baby, I Love Your Way'. Dit alles – akoestische intimiteit, hypermelodieuze rock en superieur gitaarwerk – wordt nog eens bekrachtigd door het hartverscheurende 'Lines On My Face', het geniale entertainment in ruim dertien minuten van 'Do You Feel Like We Do' en de fenomenale popsong 'Show Me The Way' – de beide laatste voorzien van Framptons handelsmerk: de talkbox, een apparaatje dat zang en gitaar verbindt. 'Show Me The Way' is de single die het dubbelalbum begeleidt, en het wordt een wereldhit – in juli '76 nummer 1 in de Nederlandse top 40. Frampton Comes Alive! wordt ook een wereldhit: in het eerste jaar worden er meer dan zes miljoen exemplaren verkocht. Het dubbelalbum breekt alle records en is zelfs in 1977 het best verkochte album ter wereld. Peter Frampton, met zijn fluwelen gitaarspel en knappe voorkomen, is dan de grootste popster in de wereld.
Uiteraard bouwt hij voort op dit succes, maar naïveteit en alcoholisme doen zijn verdiende miljoenen jammerlijk verdampen. Vermogend is Peter Frampton dan ook niet geworden van Frampton Comes Alive!; ook al zijn er wereldwijd meer dan 25 miljoen van verkocht.

Something's Happening / Doobie Wah / Show Me The Way / It's A Plain Shame / All I Want To Be (Is By Your Side) / Wind Of Change / Baby, I Love Your Way / I Wanna Go To The Sun / Penny For Your Thoughts / (I'll Give You) Money / Shine On / Jumping Jack Flash / Lines On My Face / Do You We Feel Like We Do

Geen opmerkingen:

Een reactie posten