maandag 16 juli 2012

Dawes | North Hills




Ze lijken zich niets aan te trekken van moderne tijden. Liever richten zij zich op de jaren zeventig countryrocksound van Neil Young, The Eagles, Jackson Browne en Crosby, Stills & Nash. Ze zijn nog jong – Taylor Goldsmith (zang, gitaar), Griffin Goldsmith (drums, zang), Wylie Gelber (bas) en Tay Strathairn (gitaar) – maar slaan met hun debuutplaat North Hills de spijker op zijn kop. Dawes bestaat anno 2009 uit vier gasten afkomstig uit de heuvels ten noorden van Laurel Canyon; het hart van de Westcoast-rock.
In een zalige retro-productie van Jonathan Wilson – zelf een begenadigd singer-songwriter – laveert Dawes onder leiding van de zeer getalenteerde Taylor Goldsmith tussen ouderwetse SoCal-countryrock en de moderne folkpop van Fleet Foxes en Midlake. Zongebleekte weemoed gaat op North Hills hand in hand met sterke melodieĆ«n en countryrock-gitaren: 'That Western Skyline', 'When You Call My Name', 'Bedside Manner' en 'My Girl To Me' klinken direct al als klassiekers in het genre. Een extra dosis melancholie bewaart Dawes trouwens voor het eind: 'If You Let Me Be Your Anchor' zuigt en trekt, terwijl afsluiter 'Peace In The Valley', met zijn Neil Young-achtige gitaarclimax, een pure, archetypische Westcoast-song is. North Hills, hoewel nauwelijks opgemerkt, is een fantastische showcase voor de talenten van Dawes; een schitterende inkijk in de retro-klassieke biotoop van de CaliforniĆ«rs.
Het levert de band nog geen doorbraak op, maar iconen als Robbie Robertson en Jackson Browne huren wel de diensten in van de Dawes-mannen. Het is een duidelijke erkenning van de talenten van de beloftevolle band, welke belofte in 2011 royaal wordt ingelost met de even prachtige opvolger Nothing Is Wrong. Met Dawes lijkt paradoxaal genoeg de toekomst van de klassieke countryrock gezekerd – een groter compliment lijkt nauwelijks denkbaar.


That Western Skyline / Love Is All I Am / When You Call My Name / Give My Time / When My Time Comes / God rest My Soul / Bedside Manner / My Girl To Me / Take Me Out The City / If You Let Me Be Your Anchor / Peace In The Valley

Geen opmerkingen:

Een reactie posten