donderdag 12 juli 2012

Heart | Dreamboat Annie

Het succes van Dreamboat Annie begint als een klein vlekje in Montreal, Canada. Het kleine Canadese Mushroom-label weet begin 1976 de liedjes van de debuutplaat van Heart uitputtend op de lokale radio gedraaid te krijgen. Vervolgens gebeurt dit eveneens in Vancouver, de thuisbasis van de band. Het succes verspreidt zich als een inktvlek en als deze strategie ook in de Verenigde Staten – nota bene het geboorteland van alle bandleden – blijkt te werken, heeft Heart met hun debuutalbum al een million seller in huis.
Het hart van Heart bestaat uit gitarist Roger Fisher, bassist Steve Fossen en de zusjes Ann en Nancy Wilson. De Wilsons zijn de blikvangers van Heart: twee langharige schoonheden, de een donker de ander blond; de een zangeres, de ander gitariste. Zij tweeën schrijven bovendien gezamenlijk het repertoire van de band, dat zich beweegt tussen melodieuze hardrock en verfijnde poprock met een folky randje. De groep wordt in Amerika vooral vergeleken met het in Californië neergestreken Fleetwood Mac, dat met het gelijknamige album en de single 'Rhiannon' enorm succesvol is, maar dat vinden de Wilson-zusters zelf absurd, want Heart is meer een hardrockband. Dat blijkt ook wel uit de stevige nummers van Dreamboat Annie, zoals 'White Light & Wine' en 'Sing Child', waarin de gitaar van Fisher flink scheurt. Opvallend verzorgd en rijk gearrangeerd – zeker voor een low budget debuutplaat – zijn de sfeervolle ballads 'How Deep It Goes' – met sterke Wilson-samenzang – en het schitterend georkestreerde 'Soul Of The Sea'. Slim bedacht is voorts dat de titelsong in drie bedrijven en willekeurig over de plaat verspreid gepresenteerd wordt. Bijzonder fraai is dan ook de countryeske variant van 'Dreamboat Annie'. Vanzelfsprekend moet het op zich sterke materiaal het volledig afleggen tegen de beide wereldhits: Magic Man' en 'Crazy On You'. Het mystieke 'Magic Man' met zijn prachtig kronkelende gitaarsolo, komt in december '76 tot de zevende plaats in de Top 40, 'Crazy On You', opwindend en geniaal, een paar maanden later zelfs op nummer twee. Beide stuwen het commerciële succes van Dreamboat Annie hoog op.
Heart lijkt een glorieuze toekomst tegemoet te gaan – bevestigd door de volgende hitsingle 'Barracuda' – maar het Mushroom-label gooit roet in het eten door een kliekjesplaat op de markt te smijten. Heart komt dit niet zomaar te boven en verkeert jarenlang in een artistieke impasse, maar midden jaren tachtig is daar de glorieuze comeback – succesrijk en commercieel.

Magic Man / Dreamboat Annie (Fantasy Child) / Crazy On You / Soul Of The Sea / Dreamboat Annie / White Lightning / (Love Me Like Music) I'll Be Your Song / Sing Child / How Deep It Goes / Dreamboat Annie (Reprise)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten