donderdag 30 augustus 2012

Genesis | The Lamb Lies Down On Broadway

Het lijkt erop dat de ambities van Genesis nog niet ver genoeg reikten toen de groep in 1974 op de proppen kwam met een conceptalbum. In de vijf jaren daarvoor had de band het publiek bewerkt met feërieke en fantasierijke progressive rock. Maar volgens de Britse muziekpers stelde de band hun publiek danig op de proef met bedachte muzikale ideeën en ingewikkelde songstructuren – de dan heersende opinie over de avontuurlijke progrock uit het begin van de jaren zeventig. Vele uitstekende progrockbands sneuvelden – voor altijd veroordeeld tot de obscuriteit. Maar niet Genesis. Na een aantal uitstekende lp’s als Nursey Cryme en Foxtrot in de definitieve bezetting – Peter Gabriel (zang, dwarsfluit), Steve Hackett (gitaar), Tony Banks (toetsen, gitaar), Michael Rutherford (bas, gitaar) en Phil Collins (drums, zang) komt de ommekeer als Peter Gabriel een serie jurken en vreemde uitdossingen in Genesis’ live-shows introduceert. Al populair in Italië en België, gaat ook thuisland Engeland door de knieën voor de combinatie van Gabriels theatrale act en de sprookjesachtige rock.
Een live-lp en Selling Engeland By The Pound verveelvuldigen de populariteit van het vijftal en wekt ook de interesse in Amerika. Bedacht en saai is Genesis dan al helemaal niet meer, maar de groep – democratisch, maar geleid door Peter Gabriel – gaat een forse stap verder met het volgende album. Door Charisma opgedragen een dubbel-lp te produceren, trekt Genesis zich terug in het landelijke Wales om te werken aan een conceptalbum waarin de ontwikkelingen van een puber in de straten van New York centraal staan.
Peter Gabriel heeft bij de rest van de band afgedwongen dat hij en hij alleen de verantwoording voor de teksten neemt, hetgeen wrevel bij de anderen wekt. Als Peter Gabriel vanwege een gecompliceerde bevalling van zijn eerste kind de aandacht verliest voor het nieuwe project komen de frustraties naar boven: Genesis is meer Gabriels onemans show dan een hechte band waarin idereen gelijk is. Ter bevestiging van de wederzijdse onvrede kondigt Gabriel aan dat hij na de volgende tournee Genesis zal verlaten. De opnamen eindigen in een hel, aldus Tony Banks. Ze leveren echter wel een oorspronkelijk meesterwerk op: The Lamb Lies Down On Broadway. Genesis heeft de naïeve sprookjeswereld verruild voor het harde straatleven van Rael, een Portoricaanse streetpunk, in de majestueuze openings- en titelsong getypeerd als Rael Imperial Aerosol Kid. In een uitermate spannend en opwindend decor vertellen Gabriel en zijn intelligente en begaafde begeleiders hun muzikale verhaal. De avonturen van Rael verbinden de uiterst dynamische en barokke mini-symfonieën met poëtische miniatuurtjes; de verhaallijn is de rode draad die de afwisselende en imposante symfonische rock samenknoopt en gitaar en toetsen perfect laat versmelten. Rael is de gids langs gemene gitaarriffs, indrukwekkende toetsenarrangementen, ragfijne gitaarmotiefjes, mistige mooggordijnen en massieve Mellotron-muren. De trip leidt langs ‘Fly On A Windshield’, ‘In The Cage’, ‘Carpet Crawlers’, ‘The Lamia’ en het drieluik ‘The Colony Of Slippermen’ – waarbij de Slipperman tijdens de aansluitende wereldtour door Gabriel wordt uitgebeeld als een gargantuesk monster met opblaasbare testikels.
Die tournee, een gigantisch wereldwijd succes, is de laatste keer dat Peter Gabriel samenwerkt met de overige Genesis-leden. Beide partijen zullen hun succes uitbouwen, maar zowel Peter Gabriel solo als Genesis met aan het roer Phil Collins heeft nimmer meer zo’n kolossaal meesterwerk en artistiek geslaagd kunstwerk geproduceerd als The Lamb Lies Down On Broadway.

The Lamb Lies Down On Broadway / Fly On A Windshield / Broadway Melody Of 1974 / Cuckoo Cocoon / In The Cage / The Grand Parade Of Lifeless Packaging / Back In N.Y.C. / Hairless Heart / Counting Time / Carpet Crawlers / The Chamber Of 32 Doors / Lilywhite Lily / The Waiting Room / Anyway / Here Comes The Supernatural Anaesthetist / The Lamia / Silent Sorrow In Empy Boats / The Colony Of Slippermen / Ravine / The Light Dies Down On Broadway / Riding The Scree / In The Rapids / It

Geen opmerkingen:

Een reactie posten