donderdag 18 oktober 2012

Bachman-Turner Overdrive | Not Fragile


Het is het geloof in de heer dat Randy Bachman wegdrijft van The Guess Who. De band uit Winnipeg, Canada heeft in 1965 al een monsterhit met Eddie Cochrans 'Shakin' All Over'; in 1970 overtroffen door de klassieker 'American Woman'. Datzelfde jaar verlaat gitarist en componist Randy Bachman tot ieders verrassing The Guess Who, om zich te wijden aan zijn familie en een devoot leven als mormoon. Maar het jaar is nog niet voorbij of Bachman heeft – nog verrassender – alweer de countryrockgroep Brave Belt geformeerd.
Na twee lp's gaat deze band geleidelijk over in Bachman-Turner Overdrive, en wordt hun muziek beduidend steviger. Twee albums en even zovele hits brengen Randy Bachman (zang, gitaar), Fred Turner (zang, bas), Blair Thornton (gitaar) en Rob Bachman (drums) in 1974 naar hun wereldwijde doorbraak: B-b-baby, you ain't seen n-n-nothing yet. 'You Ain't Seen Nothing Yet' is een waanzinnig sterke single die zowel bijzonder melodieus is als aanmerkelijk heavy. In het kielzog daarvan is Not Fragile eveneens een commercieel succes, waar vooral de uitstekende kwaliteit debet aan is. BTO's doorbraakalbum wordt gekenmerkt door volle, ronde bluesy hardrock met evenveel oog en oor voor akoestische als dubbele elektrische gitaren. Uitzonderlijk heavy zijn 'Not Fragile' en 'Sledgehammer', beide gezongen door Fred Turner die niet alleen het postuur heeft van een grizzlybeer, maar ook de de grommende stem. Randy Bachman is de zanger van meesterlijke rocksongs als 'Second Hand' en het fraai naar een climax voerende 'Rock Is My Life, And This Is my Song'. Bachman en Turner houden overigens terecht hun klep op de fenomenale instrumental 'Free Wheelin'', dat een respectvol eerbetoon is aan Duane Allman.
De hoes van Not Fragile symboliseert perfect de zware metalen muzikale inhoud: stuwende drums, logge, zompige bas en schitterende gitaarduellen. Maar hoe fraai op zichzelf beschouwd ook, Not Fragile is vooral een hitalbum door de aanwezigheid van de hitsingles 'You Ain't Seen Nothing Yet'top 3 in december '74 – en de opvolger 'Roll On Down The Highway'. Het promoveert Not Fragile naar de hoogste klasse en verleent het in retrospect bezien de status van Adult Oriented Rock-klassieker.

Not Fragile / Rock Is My Life, And This Is My Song / Roll On Down The Highway / You Ain't Seen Nothing Yet / Free Wheelin' / Sledgehammer / Blue Moanin' / Second Hand / Givin' It All Away

Geen opmerkingen:

Een reactie posten