donderdag 6 december 2012

Uriah Heep | Demons And Wizards



Niet alleen is Demons And Wizards Uriah Heeps vermoedelijk beste langspeler, maar ook het doorbraakalbum van de Londense band die zich vernoemde naar de vileine kantoorklerk uit Dickens' David Copperfield. De band bestaat aanvankelijk uit zanger David Byron, gitarist Mick Box, toetsenist/gitarist Ken Hensley en wisselende bezettingen op bas en drums. Dat laat onverlet dat Uriah Heep van meet af aan succes heeft met avontuurlijke hardrockalbums en opwindende live-optredens. Mede door de bemoeienis van manager/producer Gary Bron begint ook buiten Engeland de populariteit toe te nemen.
Terug van een vermoeiende tour door Amerika duikt de band in maart 1972 gelijk de Londense Lansdowne Studios in, maar nu met de van Keef Hartley afkomstige bassist Gary Thain en van The National Head Band de powerdrummer Lee Kerslake. In een koortsachtig tempo en in een onmiskenbare creatieve flow legt de vernieuwde Uriah Heep in een maand tijd hun vierde album vast, dat de titel Demons And Wizards meekrijgt en weer een maand later in de winkels ligt, verpakt in een schitterende Roger Dean-hoes. De single 'The Wizard' – met folky akoestische gitaren – is aan de album-release vooraf gegaan, maar het is de volgende single die een monsterhit wordt: het pompende 'Easy Livin'', een top 5-notering in Nederland. Het album zelf is een prachtige samensmelting van hard en zacht; tegenover de harde gitaren en de door een Leslie-box gestuurde Hammond staan tedere momenten waarin de akoestische gitaren tinkelend helder klinken en Byron ingetogen zingt. Symfonisch en episch is het sublieme 'Circle Of Hands' – met Mick Box' huilende gitaar –, dreigend en duister 'Rainbow Demon', betoverend en pastoraal 'Paradise' en sprookjesachtig en overweldigend – niet in de laatste plaats opgeroepen door het massieve mellotron-geluid – de majestueuze afsluiter 'The Spell'. Demons And Wizards is Uriah Heeps meest afwisselende album; zacht als zijde, hard als metaal.

The Wizard / Traveller In Time / Easy Livin' / Poet's Justice / Circle Of Hands / Rainbow Demon / All My Life / Paradise / The Spell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten