dinsdag 1 januari 2013

Jackson Browne | Late For The Sky


Wie anders dan Jackson Browne is de icoon van de Westcoast singer-songwriter; de verpersoonlijking van de zelfingenomen troubadour; de ambassadeur van de ik-generatie? Dat is allemaal waar; als geen ander vertegenwoordigt Jackson Browne een Californische generatie van hedonistische op zichzelf gerichte muzikanten, waar ook Crosby, Stills & Nash, Joni Mitchell, James Taylor, Linda Ronstadt en The Eagles deel van uitmaken. Maar geen van allen typeert de zeitgeist meer dan Jackson Browne. In het muzikale Los Angeles van de begin jaren zeventig is het idealisme van de jaren zestig ingeruild voor persoonlijke beslommeringen als succes, seks, huwelijk en het grote menselijke falen. Niets is belangrijker dan het ik, of het moet cocaïne zijn, de LA elitedrug.
In de jaren daarvoor lukt het Jackson Browne niet in LA door te breken met zijn zelf gecomponeerde nummers, dus vertrekt de jonge Browne naar het folkcircuit aan de Oostkust. In New York werkt hij samen en deelt Browne het bed met Velvet Underground-chanteuse Nico. Dan keert Browne in 1968 terug naar de Westcoast en vindt een plekje te midden van de nieuwe elite die The Troubadour gebruikt als uitvalsbasis. Jackson Browne komt onder contract bij een platenmaatschappij, maar diens wankele stem weerhoudt hem van plaatopnamen, al nemen anderen zoals Tom Rush composities van Browne op. Therapie bij een excentrieke operafanaat levert Browne een acceptabele zangstem op en via het management van Elliott Roberts en David Geffen – de onderkoningen van LA-muziekscene – gaat Jackson Browne tot het rock-establishment van LA behoren. Als David Geffen in 1972 zijn Asylum Records start, is Jackson Browne’s gelijknamige debuutplaat een van de eerste releases, een jaar later gevolgd door For Everyman. Maar met het volgende album breekt Jackson Browne wereldwijd door: Late For The Sky, de apotheose van de Californische bekentenissenpop.
De hippie singer-songwriter gaat in acht nummers op zelfonderzoek, terzijde gestaan door de melancholieke elektrische gitaar van ex-Kaleidoscope-gitarist David Lindley. Zelf geproduceerd en in delen opgenomen in verschillende studio’s zit de zeggingskracht van Late For The Sky niet in de productie, maar in de lyrische en van weemoed en zelftwijfel doortrokken composities van Browne. Hoewel ‘The Road And The Sky’ klinkt als een rock-‘n-roll-niemendalletje, zit de essentie verstopt in de Browne’s woorden: Well, I spent my time at the bottom of a wishing well / And I can hear my dreams singing as clear as a bell / I used to know where they ended and the real world began / But now it’s getting hard to tell. De dromen zijn niet uitgekomen, zoals ook opklinkt in het prachtige ‘Before The Deluge’: Some of them were dreamers / Some of them were fools. Het is een van de vele hoogtepunten op Late For The Sky, samen met ‘Fountain Of Sorrow’, ‘For A Dancer’ en ‘The Late Show’, de laatste met een prachtige finale met een hoofdrol voor Lindleys slide, de strijkersarrangementen van David Campbell – de vader van Beck – en de harmoniezang van Don Henley, J.D. Souther, Dan Fogelberg en Terry Reid. Jackson Browne’s pièce de resistance is echter het titelnummer van Late For The Sky. Beroofd van zijn illusies en van twijfel vervuld zingt Browne met breekbare stem How long have I been sleeping / How long have I been drifting alone through the night. Evocatief pianospel, de zinderende gitaar van Lindley en de onroerende melancholie maken van ‘Late For Sky’ een essentieel lied, een monument van de generatie die zich in zichzelf verloor. Dit wordt nog eens bevestigd in een scene in Scorcese’s Taxi Driver waarin ‘Late For The Sly’ een dramatische rol vervult. De belettering op de hoes door posterartiest Rick Griffin en de Chevrolet Bel Air in de omineuze avondschemering vervolmaken de briljante mijlpaal in de Amerikaanse popmuziek die Late For The Sky is.

Late For The Sky / Fountain Of Sorrow / Farther On / The Late Show / The Road And The Sky / For A Dancer / Walking Slow / Before The Deluge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten