maandag 14 januari 2013

Ray LaMontagne | Trouble


Ray LaMontagne groeit op in een hut in de bossen van New Hampshire. Met arme ouders en een gewelddadige vader heeft LaMontagne een beroerde jeugd, een levenservaring die hem nog lang zal achtervolgen, want op 26-jarige leeftijd woont de schuwe en timide LaMontagne met vrouw en twee kinderen in een blokkenhut in Maine en werkt hij aan de lopende band van een schoenenfabriek. Een liedje op de radio van Stephen Stills verandert echter zijn leven. Deze openbaring overtuigt hem ervan dat hij zijn in de loop der jaren geschreven liedjes voor het voetlicht moet brengen. Het duurt dan nog vier jaar voordat hij in 2003 in staat gesteld wordt zijn liedjes op te nemen in de Sunset Sound-studio in Los Angeles met producer Ethan Johns (Ryan Adams, Kings Of Leon). Bij release van LaMontagne's debuutalbum Trouble in september 2004 blijkt inderdaad dat Stephen Stills een zeer belangrijke invloed is geweest – Ray LaMontagne laat niet na in interviews te verklaren dat de Manassas-dubbel-lp zijn heilige graal is.
Trouble heeft een opvallend rijk geluid, dat gegenereerd wordt door een opmerkelijke begeleidingsband: een cellist, vier violisten en producer Ethan Johns die bas, drums, piano en elektrische gitaar voor zijn rekening neemt. LaMontagne, zelf ook op akoestische gitaar, heeft een doorleefde stem die soulvol en vertrouwd klinkt. Deze stem speelt een dominerende rol in de schitterende songs op Trouble, zoals het titelnummer dat – in retrospect wellicht– een klassieker is. LaMontagne, de schuwheid afgeworpen, is superieur in fraai uitgevoerde songs als 'Shelter', 'Narrow Escape' en 'Jolene'. Niettemin is 'Hannah' het stralende middelpunt, een schitterende ballad gelijk Bob Dylans 'Sarah' opgetuigd met vrouwelijke achtergrondzang en een jengelende fiddle.
Achterna gejaagd door het verleden van Stephen Stills, The Band en Van Morrison creĆ«ert Ray LaMontagne 30 jaar later met zijn debuut gelijk al een klassiek americana-album. Trouble verkoopt aanvankelijk maar matig, maar door een slimme marketingtruc gaat LaMontagne's debuut twee jaar later in de herkansing en worden de verkopen vertienvoudigd. En zo groeit een onzekere hutbewoner uit de bossen van Maine uit tot een overtuigende singer-songwriter die wereldwijd grote successen boekt en in 2010 terecht een Grammy Award wint voor zijn vierde – schitterende – album: God Willin' & The Creek Don't Rise.

Trouble / Shelter / Hold You In My Arms / Narrow Escape / Burn / Forever My Friend / Hannah / How Come / Jolene / All The Wild Horses 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten