maandag 15 april 2013

Dave Mason | Alone Together


De muzikale carrière van Dave Mason begint in 1966 als roadie voor The Spencer Davis Group. Een kleine tien jaar later zal Mason in Amerika zijn grootste successen als solo-artiest vieren. Ergens daar tussenin bereikt Dave Mason de zanger en gitarist zijn grootste artistieke piek: Alone Together. In april 1967 promoveert de multi-instrumentalist Mason van de Spencer Davis Group naar Traffic, met wie hij twee reguliere – en legendarische – albums maakt. Vanwege muzikale meningsverschillen met Steve Winwood stapt Mason in de herfst van 1968 uit Traffic, waarna hij weer in Amerika opduikt in het gevolg van Delaney & Bonnie Bramblett. Via hen ontmoet Mason de eveneens uit Engeland uitgeweken Eric Clapton, met als gevolg dat Mason tijdens het eerste live-optreden van Derek & The Dominos gitarist in Claptons band is. Mason speelt mee op George Harrisons All Things Must Pass en maakt een fraai popalbum met Cass Elliott.
Dan is de tijd rijp voor een solo-album, dat Mason in Los Angeles opneemt – in de Sunset Sound-studio’s en de Elektra Recording Studio – en met een keur aan muzikale vrienden. Naast Delaney & Bonnie (zang) spelen mee de toetsenisten Leon Russell, Larry Knechtel en John Simon (producer van The Band), de bassisten Chris Etheridge (Flying Burrito Brothers) en Carl Radle (Derek & The Dominos), de drummers Jim Capaldi (Traffic), Jim Gordon (Derek & The Dominos) en Jim Keltner, en zangeres Rita Coolidge. Het resultaat is van een zeer hoog niveau en ondanks de sterrenbezetting, bezield en intens. Gehuisd in een prachtige driedubbel-uitklapbare hoes en geperst op psychedelisch gekleurd vinyl is Alone Together een fascinerend product van tijd en plaats. De rockmuziek anno 1970 zit niet alleen in een uiterst creatieve fase; de Westcoast-sound genereert vele, vele muzikale hoogtepunten, en Alone Together is daar één van. Alone Together bevat acht ruimtelijke, organische nummers die gebaseerd zijn op akoestische gitaar en relaxte ritmes. Daaroverheen draperen Mason en zijn all-starbezetting elektrische gitaar, piano, Hammond en soulvolle en harmonieuze achtergrondzang. Dave Mason, schrijver van de prachtige, pastorale composities, is met zijn uitstekende stem en vloeiende gitaarspel het stralende middelpunt van Alone Together. ‘Only You Know And I Know’, ‘Waitin’ On You’ en ‘Just A Song’ zijn pure en oorspronkelijke Westcoast countryrock, terwijl trage songs als ‘Can’t Stop Worrying, Can’t Stop Loving’ en ‘Sad And Deep As You’ herinneren aan Masons Traffic-tijd. Het prachtige ‘World In Changes’ heeft een rollende Hammond in de hoofdrol, terwijl die in de lange songs ‘Shouldn’t Have Took More Than You Gave’ en ‘Look At You Look At Me’ is weggelegd voor Masons kristallijnen gitaarspel. Vooral de gitaar-climax in afsluiter ‘Look At You Look At Me’ is meesterlijk en exemplarisch voor de creatieve piek die Alone Together inneemt in het oeuvre van Dave Mason.
Midden jaren zeventig is de populariteit van Dave Mason op zijn hoogtepunt, het creatieve hoogtepunt ligt echter vijf jaar eerder; bij het fenomenale Alone Together.

Only You Know And I Know / Can’t Stop Worrying, Can’t Stop Loving / Waitin’ On You / Shouldn’t Have Took More Than You Gave / World In Changes / Sad And Deep As You / Just A Song / Look At You Look At Me

Geen opmerkingen:

Een reactie posten