dinsdag 9 april 2013

Peter Case | The Man With The Blue Postmodern Fragmented Neo-traditionalist Guitar


Een verrassende career-move, deze transformatie van Californische rock-‘n-roller tot folky troubadour. Het tekent het veelzijdige talent van Peter Case. Geboren in de staat New York en fan van Woody Guthrie en Leadbelly heeft Peter Case in de jaren zeventig het eerbare beroep van straatmuzikant. In die hoedanigheid zwerft hij door de States. In San Francisco ontmoet hij Jack Lee, met wie hij The Nerves opricht – hun ‘Hanging On The Telephone’ wordt een hit voor Blondie. In 1980 richt Case in Los Angeles The Plimsouls op, dat getekend wordt door Geffen. The Plimsouls zijn echter geen lang leven beschoren, waarna Peter Case – nog steeds onder contract bij David Geffens label – terugkeert naar zijn oude stiel, dat van de singer-songwriter. Met geestverwant T-Bone Burnett als producer neemt Peter Case, inmiddels gehuwd met Victoria Williams, zijn titelloze debuut op dat in 1986 verschijnt. En is Peter Case nog tamelijk poppy en voorzien van gecompliceerde muzikale arrangementen en syncoperende drums, dat is bij Case’s tweede soloplaat volslagen anders. 
Op The Man With The Blue Postmodern Fragmented Neo-traditionalist Guitar is een verhalenverteller aan het woord die in een kale en meestal akoestische setting zijn imaginaire reizen onderneemt door het land van Steinbeck en Guthrie. Zoals de hobo in ‘Travellin’ Light’, dat Case in samenwerking met Bob Neuwirth schreef. In de bar van het ‘Entella Hotel’ ontmoet Case de drinkers die op drift zijn in de nacht en in ‘Put Down The Gun’ is Case’s wilde schone in het nauw. Zwervers, drinkers en verloren zielen dolen rond in Peter Case’s prachtige, lyrische liedjes. De muzikale omlijsting is perfect en wordt vormgegeven door producer J. Steven Soles – met T-Bone Burnett in The Alpha Band – en gitaristen Ry Cooder, David Lindley en Los Lobos’ David Hidalgo, toetsenisten Mitchell Froom en Benmont Tench, en drummer Jim Keltner. Zij ondersteunen op fraaie wijze de fantastische stem van Peter Case die vooral in zijn betoverend mooie liedjes ‘Two Angels’ en afsluiter ‘Hidden Love’ van eenzame klasse is. Met The Man With The Blue Postmodern Fragmented Neo-traditionalist Guitar komt Peter Case de begiftigde singer-songwriter dichter bij zijn ware zelf dan ooit. Vandaar dat The Man With The Blue Postmodern Fragmented Neo-traditionalist Guitar, dat raakt aan de ware kern van country, folk en blues, een belangwekkende plaat is van een belangwekkende singer-songwriter.

Charlie James / Put Down The Gun / Entella Hotel / Travellin’ Light / Poor Old Tom / Old Part Of Town / Rise And Shine / Two Angels / This Town’s A Riot / Hidden Love

Geen opmerkingen:

Een reactie posten